Leeftijd

De minimum leeftijd om deel te nemen aan een airsoftevent, is zonder uitzondering 18 jaar.

Vergunning

Een deelnemer aan een airsoftevent dient bewust te zijn van alle vereisten en vergunningen om de airsoftsport te beoefenen. Zo moet je in het bezit zijn van een NABV ledenpas of als je geen lid bent, een exemption aanvragen en deze mee te nemen naar het evenement terein. Zo hebben belgische spelers geen NABV vergunning nodig, maar zij dienen een exemption aan te vragen bij het NABV.

Nederlanders

Nederlanders dienen lid te zijn bij het NABV, en in het bezit te zijn van een NABV pas indien zij wensen deel te nemen aan een airsoftevent. Ook kunnen Nederlanders die niet lid zijn van het NABV zich tot 6 (zes) keer per jaar aanmelden als introducé. Het NABV lid dat de verklaring aanvraagt is gedurende deze dag verantwoordelijk voor zijn / haar introducé.

Geen Nederlands verblijfadres?
Zonder eigen replica

Geen probleem, je kunt nog steeds in Nederland komen airsoften. Je kunt net als de nederlandse spelers zonder NABV bewijs een exemption aanvragen bij het NABV

Met eigen replica

Heb je geen Nederlands verblijfadres, maar wil je wel in Nederland airsoften met je eigen airsoftapparaten? Geen probleem, je hoeft alleen maar een exemption aan te vragen bij het NABV.

Exemption aanvragen

 1. Ga naar de website van het NABV
 2. Klik op “Evenementen
 3. Selecteer het evenement waar je op ingeschreven bent.
  (LET OP: dit is geen inschrijving, enkel een wettelijke regeling voor het vervoer van je airsoftapparat(en) van en naar dat event in Nederland)
 4. Klik op “Request Exemption”
 5. Vul alle velden correct in en druk op “Submit Exemption request”
 6. Druk het PDF af, het is verplicht een gedrukt exemplaar te kunnen tonen vanaf je Nederland binnen komt, tot je het terug verlaat.

Nog enkele tips als je met je eigen airsoftapparaat reist

De aangevraagde vrijstelling is uitsluitend geldig voor het evenement waar je de vrijstelling voor gevraagd hebt. Daarnaast ben je verplicht een logische route te volgen. Uiteraard mag je wel gewoon iemand tijdens de reis wilt ophalen.

De volgende airsoftapparaten zijn in Nederland niet toegestaan:
Granaten en granaat lanceerders
m.u.v. “Tornado granaat zonder beugel”

Vervoeren van Airsoftapparaten

Airsoftapparaten dienen vervoert te worden met de volgende

 • Het apparaat, indien niet in direct gebruik, op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk om ervoor te zorgen dat deze niet direct voor bedreiging beschikbaar is.
 • Te vervoeren in een koffer, foedraal, tas mits deze afsluitbaar is.
 • Enkel te gebruiken voor airsoftsport evenementen en training, met inachtneming van de geldende wetten en lokale verordeningen.
 • Magazijnen en BB’s mogen gewoon in dezelfde koffer mee vervoerd worden.

Leden hoeven bij staande houding alleen te melden dat zij airsoftapparaten bij zich hebben, indien de desbetreffende opsporingsambtenaar uitspreekt voornemens te zijn om het voertuig of koffer / tas (bij openbaar vervoer) te inspecteren of voornemens heeft het lid mee te nemen naar een politiebureau. In dit geval moet er melding gemaakt worden voordat de ambtenaar ook daadwerkelijk overgaat tot de inspectie of aanhouding en moet de ledenpas als bewijs van lidmaatschap van de NABV getoond worden.

Personen dienen bij het binnenkomen of doen uitgaan van airsoftapparaten te kunnen aantonen dat zij lid zijn van de NABV.

Benodigde uitrusting

Voor het beoefenen van de airsoftsport dient de sport beoefenaar minimaal te beschikken over een veiligheidsbril volgens de EN166-F, ANSI z87.1, STANAG 2920 v50 of de 40296 norm.

Joule / FPS limieten

Een airsoftapparaat heeft een maximum schotkracht van 3,5 Joule. Iedere discipline omvat een maximum schotkracht limiet. Zie hiervoor het specifieke reglement van de discipline. Deze schotkrachten zijn leidend tenzij de organisator een lagere schotkracht heeft bepaald.

Combat Outpost hanteert de Assault Joule klasse van de NABV tijdens de evenementen.

Max. Joule Min. schietafstand max. gewicht bb
SQB – only 0,90 Joule 0 Meter 0,30 Gram
Assault 1,20 Joule 5 Meter 0,30 Gram
DMR 1,70 Joule 15 Meter 0,40 Gram
Bolt Action Sniper 2,30 Joule 25 Meter 0,40 Gram

Tournament locks verplicht

Airsoft apparaten op basis van HPA die niet zijn voorzien van een tournament lock of andere controleerbare maatregelen om aanpassingen van de mondingsenergie gedurende een airsoft evenement te voorkomen, zijn niet speelgerechtigd.

LET OP ! : Hierop wordt gedurende evenementen gecontroleerd.

Bronnen:

https://www.nabv.nl/