Wat is Airsoft

Airsoft is een veldslag-simulatiesport, hierbij nemen twee (of meer) teams het tegen elkaar op om een missies te voltooien. Tijdens het spel wordt er gebruik gemaakt van replica’s van bestaande wapens, deze worden ook wel “Airsoftapparaten” genoemd. Er is een groot assortiment van airsoftapparaten, dit loopt uiteen van kleine handwapens tot machinegeweren en sluipschuttersgeweren. Voor bijna alle echte vuurwapen is wel een airsoftapparaat beschikbaar.

Airsoftapparaten

Voor airsoft wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde airsoftapparaten. Deze apparaten zijn replica’s van echt bestaande vuurwapens, maar waarmee enkel balletjes van 6 mm afgeschoten kunnen worden. Deze balletjes worden ook wel BB’s (“bie-bie“) of pellets genoemd. Airsoftapparaten hebben verschillende soorten mechanica om de BB af te vuren.

Automatic Electric Guns

Dit zijn de meest voorkomende modellen omdat deze gebruiksvriendelijk en relatief onderhoudsvrij zijn. Dit is niet alleen de meest uitgebreide categorie binnen de replica’s, maar ook zijn bijna alle modellen automatisch. Deze replica’s gebruiken een oplaadbare batterij en een motor om de BB’s voort te stuwen.

Gas Guns

Gas Guns zijn airsoftapparaten die de BB’s voort stuwen door middel van gas. Dit kan Greengas zijn, maar ook CO2 of perslucht (HPA). De categorie “Gas Guns” is opgedeeld in “Gas BlowBack Rifles” (GBR), “Gas Non-Blowback Rifles” (GNR), “Gas BlowBack Guns” (GBB) en “Gas Non-BlowBack Guns” (GNB). Deze modellen zijn vaak beschikbaar op zowel Gas als CO2. Gas Guns op Greengas zijn vaak ook om te bouwen naar HPA zodat deze apparaten de druk van een kleine tank met perslucht gebruiken om de BB voort te stuwen.

Spring Guns

Spring Guns zijn airsoftapparaten die elke keer voordat er een schot gelost kan worden, moeten worden overgehaald. Bij het overhalen van de replica spant zich een veer. Als deze veer losgelaten wordt met behulp van de trekker, veroorzaakt de veer luchtdruk, die de BB uit de loop van het airsoftapparaat lanceert. Deze replica’s hebben vaak de rol van bolt-action sniper.

Munitie

Airsoftapparaten gebruiken balletjes van 6 mm die afgeschoten kunnen worden. Deze balletjes worden BB’s (“bie-bie”) of pellets genoemd. Deze BB’s zijn beschikbaar in diverse gewichten, van 0,08 gram tot 0,50 gram. Het gewicht dat gebruik wordt is afhankelijk van het mechanisme dat het airsoftapparaat gebruikt, maar ook van de kracht (FPS / Joules) dat deze apparaten. De meest gebruikte gewichten binnen airsoft zijn: 0.20gram, 0.25gram, 0.30gram, 0.36gram en 0.40gram.

Wil je beginnen met airsoft?

Lees hier hoe je dat kunt doen.

Let op: Airsoft is toegestaan vanaf 18 jaar en ouder.